Mechels Stadspaleis krijgt 4 miljoen euro voor restauratie

Op 28 december 2016, over deze onderwerpen: Cultuur en vrije tijd, Erfgoed

Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA) kent vier miljoen euro toe voor het museum Hof van Busleyden in Mechelen. De voormalige woning van Hiëronymus van Busleyden uit begin 16de eeuw wordt tegen 2018 gerestaureerd en omgevormd tot een Bourgondisch stadspaleis met internationale ambities.

Vanaf het voorjaar 2018 kan je je in het museum Hof van Busleyden in Mechelen laten meevoeren naar een van de meest creatieve periodes uit de Vlaamse en Europese geschiedenis: de Bourgondische Renaissance. De restauratie was al even aan de gang en de voormalige woning van de humanist en kunstverzamelaar Hiëronymus van Busleyden krijgt nu ook de steun van Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts. Als erkend hefboomproject geeft hij via Toerisme Vlaanderen een financiële injectie van 4,2 miljoen. “We mikken hoog”, zegt Weyts in een persbericht. “Deze nieuwe attractie moet ons structureel versterken als toeristische bestemming en bezoekers uit de hele wereld verleiden.” De middelen worden onder meer ingezet in de museale inrichting en de uitwerking van een unieke belevenis voor alle bezoekers.

Het Hof van Busleyden dateert uit het begin van de zestiende eeuw. Hiëronymus van Busleyden, lid van de Grote Raad, een humanist en goede vriend van Erasmus, liet dit Renaissancepaleis voor zichzelf ontwerpen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het gebouw bijna volledig vernield. Tijdens de jaren dertig van de vorige eeuw werd het gerestaureerd en kreeg het de functie van museum. In 2010 startte de stad Mechelen met een grondige restauratie van het interieur om dit renaissancepand aan te passen aan de noden en vereisten van een hedendaags museum.

Stad Mechelen heeft hoge ambities met het vernieuwde museum Hof van Busleyden. Het moet een trendsettende toeristische trekpleister worden, een plaats waar de bezoeker het Bourgondische verhaal echt kan beleven en dit in de context van een van de mooiste nog bestaande stadspaleizen uit de Europese Renaissance. Er wordt gemikt op 110.000 bezoekers per jaar.

Bron: www.gva.be/cnt/dmf20161228_02648876/mechels-stadspaleis-krijgt-4-miljoen...

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is