Mechelse zaterdagmarkt onhygiënisch? Klopt niet!

Op 2 februari 2018, over deze onderwerpen: Lokale economie
Markt

Enkele weken geleden berichtten de media dat het slecht gesteld zou zijn met de hygiëne op de Mechelse zaterdagmarkt. Die berichten verschenen op basis van een persbericht van CD&V-Kamerlid Els Van Hoof. "Maar op de Mechelse zaterdagmarkt werd geen enkele controle uitgevoerd", wist schepen van Economie Katleen Den Roover te achterhalen. "De bewering dat de Mechelse markt de slechtste hygiëne zou hebben, is dus compleet uit de lucht gegrepen." 
 
“Als schepen van Economie maakte ik direct al duidelijk dat het ging over controles op de ambulante handel in het algemeen, en niet perse op de zaterdagse markt. Bovendien wou ik ook duidelijkheid over de steekproeven: hoeveel, waar, wanneer”, geeft schepen van Economie Katleen Den Roover aan.

Totaal uit de lucht gegrepen
Inmiddels kreeg de Stad Mechelen antwoorden van het FAVV (Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid) op haar vragen:

  • Ten eerste blijkt dat het FAVV relatief weinig controles uitvoerde in Mechelen in vergelijking met een aantal andere steden. In 2015 werden 12 steekproeven uitgevoerd, in 2016 ging het om 11 steekproeven. In een aantal andere steden werden tientallen steekproeven uitgevoerd. Een grote algemene controle kan negatieve resultaten absorberen.
  • Ten tweede blijkt dat op de Mechelse zaterdagmarkt geen enkele controle werd uitgevoerd. Dit maakt dat de uitspraak dat de Mechelse markt de slechtste hygiëne had compleet uit de lucht gegrepen is. 
  • Ten derde blijkt dat de steekproeven werden uitgevoerd op festivals, evenementen, eventlocaties, individuele ambulante kramen, enz.

Actieplan Stad Mechelen
“Omdat elk kraam dat niet werkt volgens de wettelijke normen qua voedselveiligheid en hygiëne er wel één teveel is, werken we een actieplan uit om deze ook actief op te sporen en om de samenwerking met het FAVV te verbeteren”, stelt Den Roover.

Mechelen draagt de voedselveiligheid en hygiëne hoog in het vaandel. Zo voert een voedselinsecteur bij het toekennen van de horecavergunning systematisch een controle uitr. In de toekomst zal de stad zelf een controleur op pad sturen om bij steekproef kramen te controleren, zowel op de zaterdagse markt als bij evenementen. “We stellen het FAVV voor om ook in Mechelen meer te controleren dan de laatste jaren het geval is. Jaarlijks zullen de controles van het FAVV op Mechels grondgebied opgevraagd worden", aldus Den Roover.

Marthandelaarsbond Markta tevreden 
“Markta dankt de schepen voor het opvragen van alle gegevens”, geeft Luc ‘Vis’ Mariën, voorzitter van Markta, aan. “Wij vermoedden reeds dat deze controles niet op de markt hadden plaatsgevonden. Het feit dat de markt recent niet werd gecontroleerd, danken we aan eerdere controles, waar de resultaten in orde waren. Daarnaast zijn we ook eenvoudig te controleren: wij staan immers wekelijks op dezelfde plaats. Onze klanten komen ook wekelijks terug en zijn niet gebaat met slechte waren. We betreuren dat de pers de moeite niet heeft genomen om hun berichtgeving te controleren en gemakshalve alle ambulante handelaars over dezelfde kam te scheren”, besluit Mariën namens Markta. 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is