U bent hier
Straatonderzoek peilt omvang van intimidatie in Mechelen
De helft van de respondenten had het voorbije jaar te maken met intimidatie. Dat is een van de opvallendste cijfers uit het onderzoek van de University Colleges Leuven-Limburg (Hogeschool UCLL) in samenwerking met Thomas More. Het onderzoek past in het lopende actieplan van de stad Mechelen tegen seksuele intimidatie.
Eind december stelde stad Mechelen haar ambitieuze actieplan tegen seksuele intimidatie voor. Heel wat partners en diensten – politie, parket, onderwijs, cultuur, jeugdwerk, Agentschap Integratie en Inburgering, sociale preventie, … – sloegen daarbij de handen in mekaar. Samen formuleerden ze 10 krachtlijnen waarmee ze kordaat nee zeggen tegen seksuele intimidatie op straat.
Het onderzoek van UCLL i.s.m. thomas More omvatte zowel een literatuurstudie, een hotspot-analyse, als interviews en een focusgroep met professionals, en een intensieve bevraging op straat waarbij de studenten van Thomas More Mechelaars en passanten hebben bevraagd. Op basis van convenience sampling kwamen ze voor deze enquête tot 275 individuele respondenten, waarvan 29% mannen en 71% vrouwen, 52% jonger dan 25 en 48% ouder dan 25 jaar.
Maar liefst de helft van de respondenten is de afgelopen 12 maanden al in aanraking gekomen met minstens één van de bevraagde vormen van straatintimidatie. Uit deze steekproef blijkt dat vrouwen en jongeren onder de 25 jaar een kwetsbare doelgroep zijn. De meest voorkomende vormen zijn ‘nafluiten, nastaren, toeteren’, ‘seksistische opmerkingen’ en de ‘doorgang blokkeren’.
Op basis van politionele gegevens detecteren de onderzoekers de stationsbuurt, Bruul, Veemarkt, Lange Schipstraat, Grote Markt, Liersesteenweg, Nekkerspoelstraat, Zandpoortvest en ‘op de bus’ als plaatsen waar intimidatie frequent voorkomt. De respondenten bevestigen deze locaties en voegen daar nog een categorie aan toe ‘plaatsen met weinig verlichting’.
Lees het volledige artikel op www.radioreflex.be/2017/08/11/straatonderzoek-peilt-omvang-van-intimidat...