"We moeten samen luid en duidelijk halt toeroepen aan homofobie"

Op 17 mei 2018, over deze onderwerpen: Diversiteit
Freya Perdaens

Vorige week zat er tussen de vele berichten in mijn mailbox ook het volgende: “Mevrouw, wat is het standpunt van uw partij over het volgende: ik werd reeds tweemaal aangevallen op straat in Mechelen omdat ik homo ben.”

De vraag en de feiten staan in schril contrast met wat we vandaag willen vieren. Ja, we vragen aandacht voor homo- en transfobie. Maar we vieren ook dat het in België prima is om te huwen met iemand van hetzelfde geslacht en dat een kind twee mama’s of papa’s kan hebben. Vrijheden en rechten die we bij wet vastlegden. Maar zelfs al stond dat niet in de wet, zou het nog een deel van ons waarden- en normenstelsel zijn. En iets waarop we niet toegeven.

We vergeten soms dat holebi’s in België nog geconfronteerd worden met negatieve of zelfs agressieve reacties. Homofobie, dat is toch vast iets van in een ver land? Wel, dat is niet zo. Cijfers uit 2014 geven aan dat negen op tien holebi’s ooit in aanraking kwamen met verbaal of psychisch geweld en drie op tien zelfs met fysiek geweld

Onaanvaardbaar
Het is de hoogste tijd dat we een halt toeroepen aan dergelijke feiten. Dat kan alleen als we dat allemaal samen doen. Je hoeft geen panda te zijn om op te komen voor de rechten van bedreigde diersoorten. Dus vandaag vraag ik iedereen die dit leest, wat ik de man van het mailtje vroeg.

Doe alstublieft aangifte. Wanneer u zelf slachtoffer bent of wanneer u getuige bent. In Mechelen kan dat zelfs anoniem via https://www.mechelen.be/meldhet. De enige manier om dit soort gedrag een halt toe te roepen is door dit samen te doen.

Samen, luid en duidelijk.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is