YouthStart en VDAB leren jongeren ondernemen

Op 22 december 2018, over deze onderwerpen: Lokale economie

Samen met de stad Mechelen en de VDAB organiseerde YouthStart een training ondernemerschap voor jongeren zonder werk. Vrijdag kregen zij hun certificaat.

YouthStart organiseert al twintig jaar trainingsdagen voor jongeren die niet meer studeren of aan het werk zijn, maar er wel van dromen om zelfstandige te worden. Ze moeten al een idee hebben voor een eigen zaak. Tijdens acht intensieve dagen krijgen de ondernemers in spe begeleiding bij het opstellen van een businessplan en leren ze van mensen uit het bedrijfswereld.

Vrijdag liep de training af en kregen de deelnemende jongeren een certificaat. Een van hen was Amir Bairanvand (26). “Ik droom

van een eigen koffiezaak, of eventueel zelfs een supermarkt”, zegt hij. “Ik wil graag zelfstandige worden en mijn eigen baas zijn. Tijdens deze training heb ik enorm veel geleerd en heb ik kunnen praten met mensen die heel veel ervaring hebben. Ik weet nu hoe ik eraan moet beginnen en waar ik voor moet opletten. Eerst wil ik mijn Nederlands verbeteren en een diploma bedrijfsbeheer halen. Daarna is het de bedoeling om de zaak te starten. De adviesraad van YouthStart was enthousiast over mijn plannen.”

“De jongeren zijn op dit punt in hun leven wat zoekende”, zegt Bart De Bondt van YouthStart. “Ze hebben zin om de handen uit de mouwen te steken, hebben een concreet plan voor ogen, maar kunnen onze hulp bij het uitwerken ervan wel gebruiken. We sturen hen bij waar nodig. Tijdens deze achtdaagse ontdekken de deelnemers of het ondernemerschap echt iets voor hen is.”

Jeugdwerkloosheid terugdringen

Bij een eerder testproject in Kortrijk werd de VDAB betrokken en dat gebeurt nu ook in Mechelen. “De acht jongeren die in Mechelen de training volgden, werden allemaal door de VDAB doorgestuurd”, vertelt Tessa Delbeke. “We gaan nu samen op zoek naar een stageplaats voor de jongeren in een bedrijf dat aanleunt bij hun eigen businessplan om ervaring op te doen.”

“Dit traject is zo waardevol door de persoonlijke begeleiding”, zegt schepen van Lokale Economie Katleen Den Roover (N-VA). “We hopen hiermee de jeugdwerkloosheid nog verder terug te dringen. Met een daling van vijftien procent zijn we al de tweede sterkste daler in Vlaanderen, maar het kan nog altijd beter.” (svds)

Bron: Het Nieuwsblad, 22/12/2018

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is