Mechelse waterstraatjes opnieuw open voor publiek

Op 30 oktober 2015, over deze onderwerpen: Erfgoed, Wijken en Dorpen

De waterstraatjes zijn smalle steegjes voor wandelaars tussen de Onze-Lieve-Vrouwestraat en het Dijlepad. Het Trapstraatje ligt vlak naast het nieuwe café Zapoi en het Boogstraatje naast de apotheek op de Vijfhoek.

"Historisch maken deze straatjes deel uit van het openbaar domein. Toch zijn ze gedurende vele jaren verborgen gebleven voor het publiek", legt Mariën uit. Het is de wijkraad die de voorzet gaf om de straatjes hun functie terug te geven.

Straatjes vrijmaken

Omwonenden moesten wel eerst de kans krijgen om de straatjes vrij te maken. Alhoewel ze publiek zijn, werden ze gaandeweg ingepalmd door bewoners. "In het Trapstraatje waren vaten en bakken van het voormalige café De Kleine Keizer opgeslagen en in het Boogstraatje stonden vuilnisbakken en fietsen", zegt Mariën.

Test

Sinds kort zijn de waterstraatjes opnieuw toegankelijk, al gaat het voorlopig wel om een test. "De mensen zijn verbaasd als ze merken dat de poorten openstaan. Dat was al de bedoeling bij de aanleg van het vlottende Dijlepad, om de link te leggen met de waterstraatjes. Nu de vernieuwde Bruul klaar is, leek het ons een uitgelezen kans om te ijveren voor de openstelling", geeft Mariën aan.

De openingsuren van de twee steegjes zijn op dit moment afgestemd op die van de parken en tuinen. De deuren worden elke dag om 9 uur geopend. "Het sluitingsuur is afhankelijk van het moment van de zonsondergang. Openen en afsluiten gebeurt door gemeenschapswachten", zegt schepen van Wijk- en Dorpszaken Katleen Den Roover (N-VA).

In de periode van november tot en met februari zijn de waterstraatjes na 16.30 uur niet meer toegankelijk. "Een goede maatregel om bijvoorbeeld sluikstorten of overlast van hangjongeren tegen te gaan", stelt Mariën.

Vrijwilligers gezocht

Enkele jaren geleden werd een van de waterstraatjes al opengesteld, maar na klachten werd het opnieuw afgesloten. "We doen nu extra ons best om de steegjes open te houden. Daarom gaan we op zoek naar vrijwilligers onder onze inwoners", stelt de schepen.

Na het advies van de wijkraad legde zij de openstelling van de straatjes voor aan haar collega's in het stadsbestuur. Met positief resultaat.

"Onze stad is zo weer een mooie historische attractie rijker", zegt Mariën nog.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is