In Mechelen verdwijnen meer bomen dan er bijkomen

Op 25 januari 2020, over deze onderwerpen: Milieu en duurzaamheid, Wijken en Dorpen

Het aantal bomen in Mechelen gaat er op achteruit. Uit cijfers, opgevraagd door gemeenteraadslid Anne Delvoye, blijkt dat er ondertussen voor 32.551 m² aan kapvergunningen aangevraagd werd, terwijl er op Mechels grondgebied maar 29.050 m² nieuwe bomen zullen aangeplant worden.

De beruchte lus, waar ze al een gedeelte van de bomen hebben gekapt terwijl er nog geen bouwvergunning was, bedraagt de grootste oppervlakte dat verdwenen is/zal verdwijnen (27.100 m²). Verder zijn er kapvergunningen voor een aantal bomen op een stuk in de Bleukensstraat (1.671m²) en ook nog voor een gedeelte aan de Stuivenbergbaan (3.780m²). Opvallend aan de site Stuivenberg: volgens het bestuursakkoord van OpenVLD-Groen-M+ ging hier geen verdere stadsontwikkeling plaatsvinden, maar werd er ruimte voorzien om hier een stadsbos van minstens 50.000 m² te maken.

Wat verder opvalt uit de antwoorden van het stadsbestuur is dat er maar een gedeelte van de bomen opnieuw in Mechelen zullen geplant worden. "Een jammere zaak", aldus Anne Delvoye. Dit blijkt vooral de bevoegdheid van Natuur- en Bos te zijn: zij nemen de beslissing waar bomen opnieuw aangeplant mogen/kunnen worden. Vanaf april kunnen burgers via de website van de stad zelf de cijfers bekijken van de nieuw aangeplante bomen. Wel is het zo dat er niet gezegd wordt wat de stamomtrek is van de nieuwe bomen. Nochtans is dit wel belangrijk: de stadslijst heeft meegegeven dat ze elk jaar 300 volwassen bomen zouden bijplanten. Een spijtige zaak dat dit niet kan nagegaan worden.

Anne Delvoye geeft ook mee dat door de reeks van droge zomers een deel nieuw aangeplante bomen afgestorven zijn. Ze vraagt zich af wat er overblijft van drie nieuwe bomen voor die éne gekapte boom. Volgens het antwoord van het stadsbestuur zullen deze afgestorven bomen 'in principe' vervangen worden. "Misschien een idee om de burger mee in te schakelen om melding te doen van waar er afgestorven bomen staan?", aldus Anne Delvoye. Het is wellicht een idee voor het nieuwe burgerpanel van de stad Mechelen om deze problematiek te bekijken en aan te pakken.

 

Lees het antwoord van de stad op de vragen van Anne Delvoye in de bijlage.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is