Intelligente straatverlichting volgt u

Op 14 juni 2018, over deze onderwerpen: Milieu en duurzaamheid, Openbare ruimte, Veiligheid

Eandis test in de Schoutetstraat in de Mechelse binnenstad een systeem met intelligente verlichting uit. Een reeks sensoren zorgt ervoor dat ze voetgangers en fietsers volgt.

De netbeheerder ontwikkelde een actieplan om in Mechelen alle openbare verlichting stelselmatig over te schakelen naar energiezuinige verlichting met leds, waar mogelijk dimbaar. Specifiek voor de Schoutetstraat is vorige week aan Manufactuur De Wit met een proefproject gestart. Daar plaatste Eandis een nieuw type verlichting dat passanten kan volgen, ontwikkeld voor fiets- en wandelpaden. Als er niemand voorbijkomt, worden de zes lichtpunten er standaard gedimd tot 20% van hun capaciteit. Sensoren op de gevels zorgen ervoor dat de verlichting stapsgewijs oplicht van zodra er een voetganger of fietser passeert. Daardoor volgt de verlichting elke voorbijganger en wordt er geen energie verspild.

Duurzaamheid

“Ik ben benieuwd naar de resultaten en de reacties van het publiek. Ik kijk ernaar uit om dergelijke verlichting nog op veel andere plaatsen te kunnen installeren, zowel in de stad als op landelijke (fiets)wegen”, zegt Bart De Nijn (N-VA), schepen van Openbare Werken.

Het systeem van volgverlichting werd door Eandis al op enkele plaatsen in Vlaanderen met succes uitgetest op vrijliggende fietspaden. Met het proefproject in de Schoutetstraat wordt nagegaan of het uit te breiden is in verkeersluwe wandelstraten. “Voor het stadsbestuur is duurzaamheid geen extraatje, maar een vast onderdeel in elke beleidslijn. Waar mogelijk nemen we het voortouw. Ledverlichting is daar een goed voorbeeld van”, zegt Marina De Bie (Groen), schepen voor Duurzaamheid en Energie.

Bron: www.gva.be/cnt/dmf20180613_03560970/straatverlichting-kan-u-volgen

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is