mmMechelen Feest stapt helaas niet over op geluidsarm vuurwerk

Op 18 december 2017, over deze onderwerpen: Veiligheid, Welzijn
Helaas geen geluidsarm vuurwerk in Mechelen

Het enthousiasme van veel Maneblussers ten spijt, zal Mechelen niet overstappen op geluidsarm vuurwerk. Of beter gezegd: mmMechelen Feest zal dat niet doen. Want het is die organisatie die verantwoordelijk is voor het spektakel op 11, 21 juli en 1 januari. 

Een spijtige zaak, vindt gemeenteraadslid Freya Perdaens (N-VA), die hierover een schriftelijke vraag buiten de gemeenteraad indiende. “mmMechelen Feest had hier de kans om echt een verschil te maken. Voor de vele dieren die jaarlijks volledig overstuur uitbreken, maar zeker ook ter preventie van de ongevallen die gepaard gaan met het afsteken van particulier vuurwerk.” 

Op oudejaarsavond tussen 23.30 uur en 1 uur mag iedereen in Mechelen immers vuurwerk afsteken. En ook dat zal bij velen helaas niet geluidsarm zijn. “Geluidsarm vuurwerk is even duur als het traditionele. Maar dankzij een kleinere hoeveelheid explosieve stof is het veiliger. mmMechelen Feest laat een kans liggen door geluidsarm vuurwerk zelfs niet te verplichten voor particulier gebruik.” Geluidsarm vuurwerk schiet 30 meter hoog, wat lager is dan traditioneel vuurwerk maar voldoende hoog om boven de bebouwing uit te komen.

Naar eigen zeggen “om het dierenleed te beperken” zal mmMechelen Feest wel de duurtijd van het vuurwerk inkorten. “Een beslissing die alleen de geldbeugel ten goede komt. Voor de dieren zal het echter weinig verschil maken,” betreurt Perdaens. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is