U bent hier
Nieuwe dynamiek in dorpshuizen
Vanaf 1 april 2017 waait er een nieuwe dynamiek door de dienstverlening in de dorpen. De stad breidt het afsprakensysteem van het Huis van de Mechelaar uit naar drie dorpshuizen, start met een bestel- en afhaalservice voor bibgebruikers en met een boekenruil. De wijzigingen moeten van de dorpshuizen meer en meer een draaischijf maken voor ontmoetingen en initiatieven in de dorpen.
Het Huis van de Mechelaar komt naar je toe
Elke dag komen gemiddeld 260 Mechelaars op afspraak in het Huis van de Mechelaar. Een deel daarvan zal vanaf 1 april een dienstverlening dichterbij huis krijgen. De stad breidt het afsprakensysteem vanaf 1 april 2017 namelijk uit naar drie dorpshuizen: dat van Muizen, Walem en Leest. Bewoners van de dorpen kunnen daar tweewekelijks op een bepaalde dag terecht en hoeven zich dus niet altijd meer te verplaatsen naar het Huis van de Mechelaar. “De voorbije jaren hebben we de openingsuren van het Huis van de Mechelaar al uitgebreid, nu brengen we de dienstverlening dichter naar de burger”, reageert schepen van Burgerzaken Marc Hendrickx.
Bestel- en afhaalservice voor complete bibcollectie
Ook vanaf 1 april 2017 wordt de bib in de dorpen omgevormd tot een gratis bestel- en afhaalservice. Je kan boeken, cd’s en dvd’s uit de hele Mechelse bibliotheekcollectie online bestellen. Die bestelde items worden dan één maal per week door een fietskoerier in de hoofd-bibliotheek opgehaald en afgeleverd in de dorpshuizen van Hombeek, Heffen, Leest, Muizen, Walem en in wijkhuis Battel. Daar kan de besteller ze afhalen.
Boekenruil voor en door dorpsbewoners
Aanvullend op de nieuwe bestel- en afhaalservice start de stad ook met een boekenruil in de dorpshuizen. Voor elk boek dat je achterlaat, kan je een ander meenemen. De eerste boekenruilen zijn al geopend in Hombeek (op dinsdag 18u-20u en woensdag 14u-16u), Muizen (woensdagnamiddag twee keer per maand) en in Walem (elke woensdagnamiddag vanaf 1 februari). Vrijwilligers houden de boekenruil open.
Dorpshuis als draaischijf voor ontmoeting
Bovenstaande wijzigingen brengen de dienstverlening niet enkel dichter bij de burger, maar moeten ook zorgen voor meer dynamiek in de dorpswerking. De stad wil dorpsbewoners stimuleren om samen meer activiteiten te organiseren of ideeën uit te werken die burgers zelf aanbrengen. “Het dorpshuis kan bij die ontmoetingen een verbindende rol spelen. Daarom gaan we de dorpshuizen multifunctioneel invullen. We zien dan meer een faciliterende rol weggelegd voor de stad, waarbij een stadsmedewerker dorpsbewoners en vrijwilligers ondersteunt bij hun initiatieven”, zegt schepen van Wijk- en Dorpszaken Katleen Den Roover.