U bent hier
Actualiteitsdebat windturbine in Battel leidt tot intrekking aanvraag vergunning

Op de gemeenteraad van 24 februari vond een stevig actualiteitsdebat plaats over de aanvraag van een vergunning voor een windturbine. Gemeenteraadslid Anne Delvoye opende namens N-VA het debat waarbij ze de beleidsvisies in woorden van het stadsbestuur onder de loep nam
Er moet klaarheid geschept worden over de visie van dit nieuwe stadsbestuur en ook over adviezen die worden verleend …. Want adviezen zijn o.a. ook gestoeld op beleidskeuzes. Welke leidraad zal dit college van burgemeester en schepenen, deze coalitie volgen om adviezen uit te brengen over de plaatsing van windturbines in Mechelen? Hoe dicht bij een woonkern, hoe dicht bij erfgoed, hoe dicht bij natuurgebieden, kortom op welke locaties geeft dit stadsbestuur een positief advies over de bouw van windturbines in Mechelen? Dus wat het college van burgemeester en schepenen adviseert in het dossier van de Battelse windturbine speelt een grote rol. Er werd de vorige gemeenteraad een gefundeerd advies beloofd door het stadsbestuur.
Graag zoem ik in op het bouwdossier en de beleidsvisies die de lokale overheid hanteert.
1. Het bouwdossier zelf en de studies die erbij horen.
Het bouwdossier bevat impactstudies die gebaseerd zijn op SIMULATIES. Want nergens anders staan er windturbines van deze grootte (230m hoog) zo dicht bij een woonwijk … Alhoewel de schepen dit tegensprak vorige raad heb ik de vraag de dag nadien opnieuw gesteld aan de mensen van Ecopower en zij hebben dit bevestigd … dit is een uniek project klonk het … de allergrootste. Dus de impact van geluid, slagschaduw, … zullen we maar echt kennen eens de turbine er staat. Qua geluid verzekerden de mensen van Ecopower op de infosessie dat het zou meevallen : op een afstand van ongeveer 700m van de turbine zou het geluid gelijk zijn aan een gesprek tussen 2 personen ….. Wel ik weet niet wie dag en nacht een gesprek tussen 2 personen wil horen …
2. De beleidsvisies van het stadsbestuur.
Graag zoom ik in op enkele van die visies en check ik hoe dit tot een gegrond advies in dit dossier kan leiden, of beter hoe dit ermee te rijmen valt.
- In de bouwverordening ligt de focus op de ruimtelijke kwaliteit en woonkwaliteit: "Hierbij verdient niet alleen een aantal belangrijke en noodzakelijke projecten voor de hele stad, maar ook elke wijk, elke buurt en elke straat, aandacht en zorg". Hoe past een windturbine van 230m hoog (2 x de St. Romboutstoren) vlakbij een woonkern bij deze visie? Ik mis hier aandacht en zorg voor de buurt en haar bewoners. Zorg voor de impact op de bewoners qua geluid en slagschaduw die we niet kennen, die gesimuleerd wordt. Aandacht voor de ruimtelijke kwaliteit ; past deze turbine in het landschap, de omgeving?
- Wat met de visie over natuur en open landschap? Er werd een verregaande samenwerkingsovereenkomt gesloten met ORIOM : Open Ruimte in en rond Mechelen. Het doel van deze samenwerking is de nog resterende open ruimte , natuurwaarden, landbouwgebieden, bossnippers en valleistructuren in het gevarieerd en verstedelijkt landschap rond Mechelen te beschermen, en waar mogelijk versterken en verbinden. Zulke ambities brengen mee dat er verwachtingen geschept worden naar open ruimte toe voor mens en dier. De troef die Mechelen met haar groen-blauwe aders bezit is zowel voor Mechelse natuurliefhebbers als voor toeristen (fietsers en wandelaars) en vooral ook voor dieren niet iets waar je aan begint te ‘prullen’ als je die verregaande samenwerking met ORIOM hebt afgesloten. Of gooit deze nieuwe coalitie dit overboord? Verder is er ook de verregaande samenwerking met Natuurpunt, die overigens zelf bezwaar indiende omdat de studie de impact op de vogels- en vleermuispopulatie niet in kaart brengt. Brengen we die samenwerking ook op de schop?
- En hoe ziet de schepen van dierenwelzijn dit project? Is de mogelijke impact op de vogelpopulatie en de vleermuizen voor u voldoende bestudeerd of vindt u dat niet al te belangrijk? We zetten her en der windturbines vanaf nu in en rond Mechelen en de impact zien we later wel … is dat hoe dit nieuwe stadsbestuur omgaat met zulke projecten?
- Wat met de visie over inspraak en participatie? We hebben de mensen toch geïnformeerd hoor ik dit bestuur zeggen. Er werd bij sommige Battelaars een, brief gebust door de stad Mechelen SAMEN met een flyer van Ecopower. De eerste zin ging als volgt: "Beste buurtbewoner in 2025 werkt Ecopower aan een windmolen in industriezone Mechelen-Noord". En dan refereert men naar een infovergadering; geen woord wordt er gerept over het openbaar onderzoek dat de stad ook die dag opstart …. Informeren is meer dan éénzijdig reclame maken voor een project. Het participatieve in de beslissing om in zee te gaan met Ecopower ontgaat me helemaal in dit project. Een gedragen project genereert normaal gezien geen nieuwe actiegroep of bewonersgroep die aandacht eist voor hun bezorgdheden, toch? Gaan we dan weer de toer op zoals de vorige legislatuur waar nooit eerder zoveel actiegroepen ontstonden na bekendmakingen over projecten …. Dus ook hier hoe klinkt dat gegrond advies als je je beleid in dat advies terug wil vinden over inspraak, participatie en gedragenheid van projecten?
- Wat met de visie op de energietransitie? "Iedereen mee", klinkt het maar dat mag niet alleen verwijzen naar wie het financieel niet aankan om die transitie te helpen waarmaken, maar ook naar de gedragenheid … Is dit project gedragen bij de mensen? Bij de Battelaars lijkt alvast van niet.
- Wat met de visie op Erfgoed? Het erkend landschappelijk erfgoed Zennegat – Battenbroek, dorpsgezichten en landschapsgezichten die we koesteren , die een troef zijn voor onze stad …. Gaan we die bezoedelen met turbine-geluid, turbine landschapsgezichten ?
Enkele dagen na het actualiteitsdebat op de gemeenteraad besliste Ecopower zijn vergunningsaanvraag in te trekken en gaan ze in overleg met het stadsbestuur. N-VA houdt zeker de vinger aan de pols in dit dossier.