Geluidsmeter verplicht op feestjes

Op 20 augustus 2018, over deze onderwerpen: Cultuur en vrije tijd, Welzijn, Wijken en Dorpen

Om te voorkomen dat organisatoren van evenementen de opgelegde geluidsnormen nog met voeten treden, zet de stad sinds deze zomer vier geluidsmeters in. Door het volume te monitoren, wil de stad overlast voor omwonenden beperken en de kans op gehoorschade bij bezoekers voorkomen.

De geluidsmeters kaderen in het Feestencharter dat eind 2016 afgesloten werd door mmMechelen Feest vzw en verschillende partners. Dat onder meer onder impuls van de wijkraad Centrum, die had vastgesteld dat met de groei van het aantal evenementen ook de overlast hand over hand toenam. “Onder andere de evenementenkalender geeft nu duidelijk begin en einde van evenementen aan en het toegestane geluidsvolume. Organisatoren moeten met een duidelijke bewonersbrief ook de buurt inlichten. Stap voor stap gaan we verder”, stelt schepen van Dorps- en Wijkzaken Katleen Den Roover (N-VA).

Gratis ter beschikking
De nieuwste stap is de aankoop van vier geluidsmeters, die sinds deze zomer gratis ter beschikking worden gesteld van alle organisatoren die een aanvraag hebben ingediend tot een verhoogde geluidsnorm. Vooraf moeten zij een geluidsplan indienen met daarop de plaats en richting van de muziekinstallatie, alsook de plaats waar de geluidsmeter geïnstalleerd zal worden. Dit plan wordt door de dienst Milieu geëvalueerd en gecontroleerd. 

Lees het volledige artikel op www.hln.be/regio/mechelen/waar-is-dat-geluidsarm-feestje~a06cab31/

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is